Ik heb nooit echt van sliders gehouden en ik hou er nog steeds niet van. Ik heb soms een klant die erop staat om een slider te gebruiken. Maar realiseer je alsjeblief dat je een feature gebruikt die geen enkele meerwaarde heeft voor SEO. Een feature die bovendien je website vertraagt door de extra scripts die geladen worden. En het belet bezoekers om de essentie (je inhoud) van je website onmiddellijk te kunnen lezen. Hoogst waarschijnlijk vermindert het zelfs de conversie van je website. Weg ermee dus.
SEO-experts en conversie-experts zijn het er beiden over eens dat in 99% van de gevallen een slider weining bijdraagt tot de website. Veel websitebouwers gebruiken echter een website ‘omdat het mooi oogt’. Sommige klanten vinden een website zonder slider oubollig. Ik ben het daar helemaal niet mee eens. Laat het duidelijk zijn: sliders zijn niet ok. Natuurlijk is dat mijn mening en heb jij recht op jouw mening. Maar laat me even uitleggen waarom ik zo tegen sliders ben.
Studies en testen
Het gebeurt niet vaak dat studies het unaniem over iets eens zijn. Maar over sliders zijn ze het blijkbaar met elkaar eens. Ik heb letterlijk geen enkele studie gevonden die stelt dat het een goed idee is om sliders te gebruiken.
Laat ons even de testresultaten bekijken die ik gevonden heb:
- Slechts 1% klikt daadwerkelijk op een slide. Vaak is het dan enkel op de eerste slide.
- Sliders brengen mensen in verwarring omdat je meerdere call-to-actions ineens op hen loslaat waar ze wel of net niet in geïnteresseerd zijn.
- Mensen negeren simpelweg je sliders omdat ze een soort bannerblindheid teweeg brengen.
- Daardoor krijgen mensen jouw boodschap ook niet door omdat ze de boodschappen in jouw slider als advertenties of promoties beschouwen.
- Ze vertragen je website, waardoor ze een negatieve impact hebben op je SEO en je conversie.
- Sliders werken niet altijd even goed op mobiele toestellen.
- Ze duwen je inhoud naar beneden, wat niet erg slim is, zoals Google reeds in 2012 liet verstaan.
Het is waarschijnlijk efficiënter om slechts één afbeelding te tonen in plaats van alle moeite in een slider te stoppen.
Dit is slechts het topje van de ijsberg. De afgelopen jaren hebben vele studies uitgewezen dat sliders moeten vermeden worden.
Maar… ik moet een slider hebben!
Ah, dan ben je waarschijnlijk een fotograaf. En dan heb je die slider nodig, niet? Fout. Sommige mensen hebben de neiging om zich te gedragen alsof er geen andere manier is om foto’s te tonen. Dat is niet zo. Als je geen slider kan hebben en je bent een fotograaf, zou je dan niet beter overwegen om gewoon geen website te hebben? Natuurlijk niet. Je zou kunnen kijken of er andere opties zijn, zoals het revolutionaire idee om statische foto’s te tonen. Wanneer je bewegende foto’s wil, dan zou je beter een carrièreswitch maken en filmmaker worden.
Serieus, wat mensen dan ook doet denken dat het hebben van bepaalde dingen op je website een goed idee is, gaat mijn verstand vaak te boven. Zoals video’s die automatisch starten heel vervelend zijn, niet? Je kan foto’s ook mooi statisch presenteren zodat bezoekers ze kunnen doorbladeren zoals zij het willen. De foto’s worden hen niet opgedrongen (als ze ze in eerste instantie zelfs al zouden opmerken), ze schenken enkel aandacht aan de foto’s die ze leuk vinden. En geloof me, dat verkoopt veel beter.
Focus
Wat je met een slider eigenlijk zegt is zo ongeveer: “Ik weet echt niet welk product of welke foto ik op mijn hoofdpagina moet zetten, dus zet ik er maar een stuk of 10 op!” Je moet je echt gaan focussen. Als jij niet weet wat te kiezen, hoe moeten je bezoekers en je klanten het dan weten?
Jij zou moeten weten waar je onderneming over gaat en welk product of welke foto het verdient om in de spotlight te staan.
Door te focussen op de juiste (statische) afbeelding of boodschap geef je mensen een veel beter gevoel over jouw onderneming en over jou als persoon dan een slider dat zou doen. En niet in het minste omdat sliders in de meeste gevallen genegeerd worden. Een boodschap die genegeerd wordt, komt meestal niet over (sarcastisch bedoeld).
SEO en conversie
Er is nog een reden waarom ik tegen sliders ben. Sliders duwen simpelweg je inhoud naar beneden. Punt. In werkelijkheid zijn de meeste sliders welke ik tijdens mijn consultancy tegenkom, vaak groot genoeg om een heel scherm te vullen. Dat houdt in dat de inhoud zelf niet zichtbaar is boven de ‘vouw’ van je websitepagina. Dit heeft een negatieve impact op je SEO-inspanningen.
Er zijn verschillende testen waarbij een webpagina afwisselend met en zonder slider werd weergegeven. Bij de versie zonder slider was de conversie keer op keer hoger dan bij de versie met slider. Als je een slider op je website plaatst, krijg je gegarandeerd minder verkopen dan zonder die slider! Als dat je niet kan overtuigen, dan weet ik het ook niet meer.
Combineer deze twee redenen en realiseer je wat een monstruositeit die slider eigenlijk is. Het haalt zowel je posities bij Google als je conversie onderuit!
Mobiele websites en sliders
Het is echt handig om een slider op een mobiele website op te nemen. Hiermee kan je meer inhoud toevoegen aan die pagina, dat kleinere scherm, zonder dat de pagina te lang wordt. Want anders moeten mensen scrollen, toch? Nou, eerlijk gezegd zijn ze dat gewend. Dat is slechts alvast weer een mythe die je kunt vergeten. En het is niet enkel dat. Vaak gaan dingen fout wanneer je een slider op een mobiele website gebruikt. Hieronder vind je enkele valkuilen wanneer je een slider aan je mobiele website toevoegt:
- Sliders laden vaak dezelfde afbeeldingen als op een desktop computer, welke niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele snelheden en je website om zeep helpen op smartphones of tablet bij 3G of minder.
- Het zelfde geldt voor sliders die werken met JavaScript. Waarom zou je JavaScript laden voor iets dat mensen als een banner beschouwen en snel overslaan om naar je inhoud te kunnen gaan?
- Wanneer je slider niet responsive is, verknoeit het meestal de rest van je mobiele website. Dit gebeurt jammer genoeg maar al te vaak.
De conclusie is dat sliders mogelijk meer nadelen hebben dan dat ze waarde toevoegen voor jouw website. Maar de belangrijkste vraag die je jezelf zou moeten stellen wanneer je die slider op je mobiele website gebruikt, zelfs als deze responsief en geoptimaliseerd is, is: heb ik die slider echt nodig? Ik kan me niet voorstellen dat je dat doet.