wat is een landingspagina

Een landingspagina: tegenwoordig slaan websitebouwers en marketingspecialisten je om de oren met de term landingspagina. Maar wat wat is dat nu eigenlijk? En hoe maak je die? In dit bericht maak ik je wegwijs

Wat is een landingspagina?

Het antwoord op de eerste vraag is simpel. In zijn zuiverste vorm is een landingspagina eender welke pagina waar een websitebezoeker kan op terecht komen of “op landen”. Bezoekers kunnen op heel wat verschillende manieren op je landingspagina terecht komen. Enkele typische voorbeelden zijn:

• een gedeeld bericht op Facebook met een link naar een pagina op je website (die dan als landingspagina fungeert)
• vanuit een Google Adwords advertentie
• vanuit een Facebook advertentie
• vanuit een bepaald artikel in je digitale nieuwsbrief
• een gedrukte link in een papieren advertentie (krant, folder, brochure, wedstrijdformulier, …)

Vanuit het standpunt van marketing en online advertenties (Google Adwords, Facebook Advertenties, …) wordt een landingspagina vaak voorgesteld als een alleenstaande pagina, welke gebouwd is voor een uniek, zeer gefocust doel.

De landingspagina kan gewoon deel uitmaken van je website, inclusief navigatieknoppen en links naar andere pagina’s. Of je kan de pagina zo specifiek maken dat ze zelfs geen navigatieknoppen of links heeft naar andere pagina’s van je website. De bedoeling hiervan is om de beschikbare opties van je bezoeker te beperken en hen zo te helpen om hen naar jouw vooropgestelde conversiedoel te leiden.

Waarom heb ik een landingspagina nodig?

Ondernemers maken meer en meer gebruik van Google Adwords, Facebook Advertenties en om meer klanten aan te trekken voor hun producten en diensten. Een veelgemaakte fout bij dergelijke advertenties is om de bezoeker gewoon naar de hoofdpagina van je website te sturen, waar de bezoeker dan maar zelf moet uitzoeken waar hij de gewenste informatie kan vinden.

Het is echter veel efficiënter om ze naar een specifieke pagina te sturen, met een bepaald doel voor ogen. Enkele typische doelen zijn:

• Meer informatie over een bepaald product of een bepaalde dienstverlening. Maar zorg er dan wel voor dat er een duidelijke Call To Action op deze pagina aanwezig is, zodat je de bezoeker naar het gewenste doel leidt.
• Het downloaden van een e-book. Vooraleer de bezoeker het boek kan downloaden moet hij zijn naam en e-mailadres opgeven.
• Het registreren voor een webinar.
• Het (online) aankopen van een product
• Inschrijven voor een cursus
• Deelname aan een wedstrijd
• Downloaden van een kortingsbon of voucher (al dan niet in ruil voor zijn naam en emailadres)
• Het ontvangen van een fysiek geschenkje (met de post, in ruil voor zijn adresgegevens)
• …

De namen en emailadressen welke je op die manier verzamelt zijn dan weer van onschatbare waarde om de bezoeker regelmatig te contacteren in verband met jouw producten en diensten en zeer gerichte acties, promoties en aanbiedingen.

Zeker in het geval van educatiemarketing zijn de verzamelde namen en adressen heel belangrijk om jouw adressenlijst op te bouwen en je potentiële klanten om te zetten naar daadwerkelijke klanten.

Wat zijn de voordelen van een landingspagina?

Doordat je landingspagina aansluit bij je advertentie hoeft je bezoeker niet te zoeken waar hij de juiste informatie vindt. Daardoor haken minder bezoekers af en gaan meer bezoekers de boodschap op de landingspagina gaan lezen.

Google Adwords kijkt naar de relevantie van je landingspagina in functie van je Adwords advertentie. Hoe dichter deze bij elkaar liggen, hoe beter je wordt beoordeeld en hoe minder je betaalt voor een ‘klik’. Met ander woorden, een goede landingspagina bespaart je advertentiekosten.

Omdat je de bezoeker stap voor stap overtuigt, is de kans op slagen groter. De conversie gaat omhoog en je ontvangt meer leads, aanmeldingen, aanvragen, …

Een landingspagina laat je toe om zeer specifiek te meten of een advertentie of een campagne succesvol was. Leer hier uit en pas de opgedane kennis toe op je volgende campagne.

Kan ik zelf een landingspagina maken?

Rond landingspagina’s bestaan er heel wat misvattingen. Veel ondernemers worden in de waan gelaten dat een landingspagina een losstaand geheel is, waar je een aparte dienst voor nodig hebt.

Dat is slechts gedeeltelijk waar. Wanneer jouw website toelaat om zelf pagina’s toe te voegen, is het meestal perfect mogelijk om zelf een landingspagina te maken, binnen jouw eigen website. Verder hangt het ook sterk af van wat de landingspagina moet kunnen.

Wanneer aan je landingspagina geen te zware technische eisen gesteld worden, kan je deze meestal zelf maken. Het is pas wanneer de pagina voorzien moet worden van een geautomatiseerd systeem om een e-book te downloaden in ruil voor de naam en het emailadres van de bezoeker, of een aankoopmogelijkheid van een product waarbij de bezoeker meteen online kan betalen met zijn credit card, dat je deze pagina waarschijnlijk niet zelf zal kunnen maken. Of je website dit soort speciale onderdelen aankan, hangt af van de technische mogelijkheden van jouw website.

Zo is het in de websites die wij voor onze klanten bouwen perfect mogelijk om dit soort landingspagina’s toe te voegen.

Misschien kan je website het technisch wel aan maar beschik je zelf niet over de vaardigheden om dit zelf te integreren. Dan kan je best aan je websitebouwer vragen om dit voor jou te doen.

Hoe ziet een landingspagina er uit?

Een landingspagina kan er gewoon uitzien zoals al je andere pagina’s. Maar vaak wordt een landingspagina ontdaan van alle elementen waardoor de focus van de bezoeker kan worden afgeleid. Zo worden vaak de hoofding, de voet en het hoofdmenu verwijderd, zodat de bezoeker niet naar andere pagina’s op je website kan navigeren. Of je dit toepast of niet hangt sterk af van het feit of je maximale focus wenst. Anderzijds hebben toch nogal wat bezoekers de neiging om eerst wel wat meer informatie over je bedrijf of product te willen zien vooraleer ze ingaan op een aanbod. Aan jou de keuze dus hoever je hierin wil gaan.

Elementen zoals de hoofding, de voet en het hoofdmenu op een webpagina uitschakelen is niet altijd even eenvoudig. Het hangt sterk af van het systeem waarmee je website is gemaakt of dit mogelijk is. Zelfs als de website in WordPress gemaakt is, hangt het dan nog sterk van het gebruikte thema af of je de mogelijkheid hebt om per pagina te kunnen instellen of de hoofding, de voet en het hoofdmenu mogen getoond worden.

Wat als je website technisch niet de mogelijkheid heeft om dit soort speciale pagina’s te maken?

Er bestaan externe diensten om landingspagina’s zelf aan te maken, waar behoorlijk veel technische mogelijkheden standaard aanwezig zijn.

Met Leadpages bijvoorbeeld, kom je al een heel eind ver. Een andere uitstekende tool is Ontraport. Deze laat toe om zelf simpele tot complexe landingspagina’s te maken, emailcampagnes op te zetten, producten of diensten online te verkopen en het geheel dan ook nog eens volledig te automatiseren en te evalueren met de ingebouwde statistieken. Ideaal dus en bijzonder krachtig als je zelf geen landingspagina kan aanmaken op je eigen website.

Conclusie

Een landingspagina is niets exotisch. Het is wel een onontbeerlijk element in elke goed opgezette marketingcampagne.

Afhankelijk van het systeem waarmee je website is gemaakt, kan je eventueel zelf specifieke landingspagina’s aan je website toevoegen.

Laat je website het technisch niet toe, dan kan je gebruik maken van een externe service waarmee je landingspagina’s kan maken welke los staan van je eigen website.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een landingspagina? Contacteer ons dan gerust voor een oplossing.

Wil jij meer klanten en meer winst?
Vraag je niet langer af waar je volgende klant moet vandaan komen.
Verhoog je aanwezigheid op het internet en krijg elke dag meer klanten dankzij deze online strategieën.